2009. január 1., csütörtök

Ki mit tud

Csak nehogy lemaradjon:
J. kb. november eleje óta tudja mondani az "r"-t. Nagyon érdekes így hallani :) Ahhoz már hozzászoktam, hogy nagyon választékosan beszél, de ez az "r" nagyon színesíti.
Kezdi a hangok pozícióját egyre jobban meghallani, imád kezdőbetűset, meg betűbennevanosat játszani. Persze sokszor még nem hallja meg, olyankor már görbül is le a szája... Nagyon elmélyülten tud gondolkodni, látszik kívülről is, ahogy forognak a fogaskerekei :)
Matekból az ovis felmérésen elájult a fejl.ped., mert kétjegyűeket simán kiolvas, a háromjegyűeket is kis gondolkodás után.
A "0" fogalmával már régen tisztában van, a múlt héten kiderült, hogy a "fele, duplája" kifejezésekkel is tosztában van. Sőt, egyszerűbb elvont feladatot is megválaszolt (és nem papíron, hanem fejben, mert kocsiban játszottunk), meg aztán két feladatot összekötöttünk és azt is... Ilyen volt, hogy " ha van 8 almád, és Annának adsz 2-t, a maradék felét te megeszed, mennyi marad másnapra?". Hát, simán kiszámolta... Haj, de büszke vagyok rá :))
Tegnap észrevettem, hogy az analógiás gondolkodása is nagyot ugrott: magától rájött, hogy ha 2+2=4, akkor 20+20=40 és ez minden számmal ment neki :)
Tényleg matek tagozatos sulit kellene neki keresni...


Emma
Ő kb. 1 hete kezdett gagyogni, elég halkan, és csak egy-egy hangot. Mostanra felhangosodott és összerak több hangot ("gögögö", "geögeö").
Kb. 3 hete mosolyog, de mostanra már erősen vigyorog, és adja hozzá a hangot is. Nagyon helyes.
Mozgása: erősen rúgkapál, kezével is repdes. A fenekét nagyon riszálja, szerintem már készülődik a forgás...
Mostanában amíg mi vacsorázunk (reggelizünk, ebédelünk) ő a hordozóban üldögél. Felkötöttünk rá egy vonatos-macis lógó izét, ami kicsit zörög. Néha eltalálja a kezével, olyankor mélán bambul, hogy mi történt. De a macira már nagyon vigyorog, jó ismerős :)

A.
Nagyon sokat segít, főleg, hogy most itthon volt sokat... Ez az ő fejlődéstörténete. J-nál alig segített, most meg szuper :))

Én
Hát, tanulnom kellene, de nem nagyon megy... Eddig is sokat halogattam, de most nem is nagyon érdekel. Fura ez az átrendeződés - most a családom érdekel leginkább, a többi csak nyűg. De ha minden jól megy, akkor hamarosan vége, addig ki kellene bírni :)

Nincsenek megjegyzések: